Quan escoltes la paraula e-book o llibre electrònic sembla que estiguin parlant del segle passat o d’un dispositiu lent i amb poca utilitat. I és que molta gent a qui els agrada llegir posen en el mateix sac els e-books i els tablets quan cada un té una utilitat molt diferenciada i a l’hora de llegir es nota la diferència.
Els llibres electrònics actualment tenen molts mites que s’han de trencar: que són lents, tenen poca utilitat, són del segle passat i l’afirmació més utilitzada “Per què vull un e-book si tinc un iPad” (canvia “iPad” per qualsevol tablet del mercat).
Aquestes últimes setmanes hem tingut a les nostres mans un Amazon Kindle Voyage, un dels e-books més punters que té Amazon al mercat. Segurament coneixereu la gamma de dispositius d’Amazon anomenada Kindle, que disposa des de lectors de llibres electrònics fins a mòbils o tablets. El Voyage destaca per tenir un disseny força atractiu i per ser molt còmode a la lectura, però amb l’inconvenient del preu.
Aquest anàlisi l’enfocarem tant en veure les virtuts i defectes d’aquest model, i si realment val la pena comprar-se un lector d’e-books, uns dispositius que són força oblidats pels amants de les noves tecnologies.
Disseny exquisit
L’aspecte que més em va cridar l’atenció per escollir aquest model d’e-book per analitzar va ser el disseny. Actualment quan pensem en un e-book ens ve al cap un dispositiu quadrat, gruixut, amb botons físics i d’un color grisós.
L’Amazon Kindle Voyage és molt prim, amb un gruix de només 7,6mm que encara es redueix més en els laterals i només disposa d’un botó físic, el d’encesa en la part posterior. El tacte de la part posterior és gomós i ajuda molt a que sigui molt còmode a la mà i no rellisqui. La part superior és d’un plàstic brillant.

Aquest e-book destaca per tenir en cada lateral de la cara frontal una línia llarga i un punt. Després parlarem de les funcionalitats però bàsicament serveixen per passar de pàgina. En la part inferior veiem el logotip “Kindle” que caracteritza aquesta gamma.
Parlant del disseny vull destacar una característica que no veiem en els tablets i que Amazon ha sabut aprofitar en aquest Kindle. Cada vegada que apagues el dispositiu, la pantalla s’apaga amb un dibuix que queda permanent fins que el tornes a encendre. Això és gràcies a que la pantalla és de tinta electrònica i pot quedar imprès en la pantalla un dibuix sense que gasti bateria. Això és realment bonic. Mentre que un tablet o mòbil qualsevol una vegada està apagat el guardes, aquest Kindle t’incita a mostrar-lo i deixar-lo en un lloc visible, ja que les imatges i dibuixos que Amazon ha escollit per a que es mostrin amb el dispositiu apagat (cada vegada que l’apagues es mostra un dibuix diferent) tenen el seu encant i semblen quadres.

La tecnologia de la tinta electrònica ja porta uns anys amb nosaltres, però per desconeixement de la gent, aquesta característica sorprenia bastant, sobretot quan li donava el Kindle a un amic i li demanava que l’apagui (amb la seva sorpresa al veure que no es pot apagar i quedar amb la pantalla negra).
El Kindle Voyage és realment lleuger, només pesa 188 grams i permet ser molt portàtil per llegir en qualsevol entorn. Per a que us feu una idea, durant uns dies l’he estat portant dins d’una carpeta de tapa dura, on gairebé no es notava que el portava dins. Amb aquesta morfologia es transforma en un dispositiu súper-portable.
Més que rendiment… parlem de la pantalla
Ja per inèrcia dels nostres anàlisis ara tocaria parlar del rendiment del dispositiu. Però quan s’analitza un lector de llibres electrònics s’ha de canviar el “xip”. La tecnologia de tinta electrònica no és justament la més ràpida, ja que el refresc de la pantalla és lent i això no permet fer unes transicions tant ràpides com faries amb el teu dispositiu mòbil (a no ser que tinguis un mòbil molt lent).
De totes maneres el refresc de la pantalla no és exageradament lent, potser navegant per la biblioteca cada transició de refresc triga mig segon. No és que el dispositiu sigui lent (al contrari, en cap moment s’ha bloquejat) sinó que la tinta electrònica no permet unes transicions tant ràpides com les pantalles LED.
I parlant de la pantalla, estem davant una pantalla de 6 polzades tàctil en blanc i negre (per llegir llibres què més vols?) amb una resolució de 300 ppp. Us podem assegurar que el text té una nitidesa com si haguessis imprès el llibre en paper.
Les funcionalitats del Kindle Voyage
Amazon també ven llibres electrònics (e-books) amb el seu servei anomenat “Kindle” i com no podia ser d’una altra manera tenim integrada la seba botiga d’e-books. Com qui compra per Amazon des de l’aplicació per a mòbils pots comprar llibres digitals fàcilment cercant el llibre des de la mateixa pàgina principal del Kindle Voyage. La comoditat cercant llibres i comprant-los és màxima, tots els llibres tenen la seva sinopsis i les crítiques dels lectors. Una vegada compres el llibre automàticament s’afegeix a la biblioteca del Kindle Voyage i ja pots començar a llegir.

De totes maneres, encara que disposi de botiga per a comprar llibres, pots afegir els llibres que ja hagis comprat o que disposis connectant el dispositiu al teu ordinador. Tant pot llegir e-books com PDFs així que dóna força joc fins i tot per estudiar els apunts de classe.
El Kindle Voyage disposa de connectivitat WiFi, i model més car també inclou connectivitat 3G sense necessitat de posar-li targeta SIM ni pagar una subscripció mensual, Amazon paga la cuota per tu. Encara que s’ha de tenir en compte que amb aquesta connectivitat 3G només podràs navegar per la botiga de llibres electrònics d’Amazon així que al final ho acabes pagant amb els llibres que compris (encara que els llibres són realment barats).
També disposa d’un navegador web experimental des d’on pots navegar per Internet. No és cap meravella però més d’una vegada que no tinguis el mòbil a mà et salvarà. L’experiència web és limitada ja que només pots visualitzar les webs en blanc i negre però és d’agrair tenir aquesta funcionalitat quan has de consultar alguna cosa per Internet. Marcar que el navegador web només el pots fer servir quan estiguis connectat amb WiFi, no pas amb 3G.

La bateria aguanta perfectament una setmana si hi fas un ús normal, això depèn molt de l’ús que li facis ja que no tothom llegeix la mateixa estona diàriament. Però amb un ús “normalet” de llegir 1,5 hores diàries et pot aguantar perfectament una setmana. Aquest és l’avantatge de la tinta electrònica, gasta molt poca bateria ja que només va imprimint per pantalla els textos. El que gasta més bateria és la retro-il·luminació de la pantalla, així que també depèn la brillantor que li posis a la pantalla.
Una altra característica a destacar és que pots subratllar alguna paraula i amb un click cercar la paraula a la Viquipèdia o al diccionari, així com traduir-la en algún traductor. Una funcionalitat molt útil quan llegeixes llibres amb un vocabulari molt ric.
Comoditat en la lectura
Aquí ve el punt important. Estem davant un lector de llibres electrònics molt potent, no només en funcionalitats sinó també en comoditat. L’objectiu d’un bon llibre electrònic és no haver de carregar llibres a sobre i permetre una comoditat de la lectura excel·lent, millor fins i tot que llegint el llibre en paper i el Kindle Voyage ho compleix.
A part de tenir una botiga de llibres electrònics força accessible i fàcil de fer servir, tal i com hem comentat abans, la lectura de llibres també aporta molta comoditat.

Comencem parlant dels controls: Als laterals disposem d’una línia vertical i d’un punt a cada costat. Això són botons accionables amb la pressió. Si premem la línia vertical passem a la següent pàgina i amb el punt retrocedim. Un detall destacable és que els controls els tenim en els dos laterals, tant per si sostens el llibre amb la mà dreta com amb l’esquerra, un “detall” que no tots els llibres electrònics disposen. Que siguin sensibles a la pressió també és molt còmode ja que pots aguantar el dispositiu mantenint algun dels dits sobre els botons sense problemes, i simplement quan has de passat la pàgina prems lleugerament el lateral i passa de pàgina. La pressió és justa, no has de fer molta força per passar de pàgina però tampoc es passen accidentalment.
Encara que disposi d’aquests controls també pots passar pàgina tocant els laterals de la pàgina en la pantalla tàctil. Si toques en la part superior del full es desplega un menú per poder controlar els paràmetres que afecten a la lectura (brillantor, mida de la lletra i altres configuracions).
Un detall que pot sembla una “tonteria” però que acaba sent molt agradable és la brillantor automàtica. El Kindle Voyage disposa d’un sensor de llum ambiental que gradua la brillantor de la pantalla segons la llum exterior que hi hagi (com en els dispositius mòbils). D’aquesta manera si estas en moviment (per exemple al tren i passes per un túnel) no t’has de preocupar per pujar o baixar la brillantor ja que es gradua automàticament per a que disposis la millor brillantor que t’aporti la màxima experiència en la lectura.
On és el català?

I si parlem dels idiomes disponibles, el podem configurar per a que les opcions es mostrin en anglès, castellà, portuguès… però no hi ha rastre del català. Si bé els llibres els podràs llegir en l’idioma que els compris, els controls, configuració i menús no estan en català. Des d’aquí fem una crida a Amazon per a que afegeixi la nostra llengua en els seus dispositius.
Conclusions, és una bona compra?
La resposta és: depèn. T’has de fer la pregunta: T’agrada llegir? Si és així clarament serà una bona compra, no només per les característiques i comoditat de la lectura que aporta aquest dispositiu sinó també pel que t’estalviaràs en llibres, ja que la majoria d’e-books valen menys de 10€.
Però t’has de treure del cap que el Kindle Voyage no és un tablet. Bé que pot navegar per Internet, però la finalitat és molt diferent. El Kindle Voyage és molt bo per llegir, que és la finalitat per la qual s’ha ideat.
Els preus són de 189,99€ pel model de només WiFi i de 249,99€ el model de WiFi+3G i es pot comprar des de la web d’Amazon. Una mica elevats però que si t’agrada llegir segur els hi pots treure rendiment.