Crear, editar i clonar particions són tasques les quals molts usuaris consideren com “perilloses“, però una vegada que es comprenen els seus aspectes bàsics, resulta molt senzill mudar instal·lacions completes d’un disc a un altre, sense perdre ni un sol byte d’informació. Amb l’avanç de les unitats d’estat sòlid, la clonació de discos ha guanyat molta rellevància, per tant, avui anem a fer un ràpid repàs a les quals definim com les millors eines per dur a terme aquest treball i com realitzar-la.
Perquè clonar?
Anem a assumir que vas adquirir una unitat d’estat sòlid o un nou disc dur, però desitges mantenir la teva instal·lació de Windows tal com es troba ara, en comptes de configurar tot “des de zero”. Aquest desig pren forma a través de la clonació, un procés utilitzat no només per transferir sistemes operatius enters, sinó també per configurar diversos ordinadors alhora amb maquinari idèntic. Què podem usar avui en dia per clonar? Vegem-ho:
Els millors programes per clonar
Clonar un disc a Windows 10
Per clonar un disc dur a Windows 10 comença per connectar els discs durs a la teva placa base i després descarregar AOMEI Partition Assistant perquè ens ajudi amb el procés. Normalment per clonar el disc dur on tens instal·lat Windows hauries d’iniciar sessió des d’un sistema live, però gràcies a aquesta eina no serà un problema.
Val la pena comentar que amb aquest programa pots realitzar diferents tipus de clonat: pots clonar un disc dur complet incloent particions, o pots clonar únicament la partició que ocupa Windows. En qualsevol dels dos casos hauràs de comptar amb un disc dur de la mateixa grandària que el que estàs clonant o major.
Per començar amb el clonat de disc, en AOMEI Partition Assistant fes clic en Còpia de partició en el menú lateral. A continuació s’inicia l’assistent de copiat, on hauràs de marcar l’opció Copia ràpida de disc i prémer en Següent. Tria la partició que vols clonar i continua, i després tria el disc o partició on es bolcarà la còpia.
Clonar un disc a Mac OS X
Per realitzar un clonat de disc en OS X tindrem un procés més simple que a Windows. Per començar, podrem realitzar el copiat sense necessitat de sortir del sistema operatiu. Tot el que necessitem és una eina anomenada Carbon Copy Cloner.
Quan tinguem l’eina, l’única cosa que haurem de fer és connectar de forma externa el disc dur al Mac, obrir Carbon Copy Cloner, triar el disc d’origen, el de destinació —que ha d’estar en blanc— i prémer en el botó Clone. A partir d’aquí hem de deixar que l’ordinador faci el procés per si solet, sense tocar res.
Quan el clonat de disc hagi finalitzat només haurem de canviar el disc que està instal·lat en l’ordinador pel qual hem clonat si volem utilitzar-ho.
Clonar un disc a Linux
El procés de clonat de disc requereix un procediment una mica més especial. Per començar, necessitarem entrar des d’una sessió live utilitzant una eina anomenada Clonezilla. Els seus propis desenvolupadors ho defineixen com a “programari lliure de recuperació de desastres“.
Per poder usar Clonezilla, a part de descarregar-ho i cremar-ho en un CD o en un USB, haurem de demanar a la BIOS/UEFI que arrenqui des d’aquesta unitat i no des del disc dur. Arribarem a la pantalla que es pot veure en la imatge, on seleccionem la primera opció, Clonezilla live (Default Settings), amb la resolució de pantalla que marca.
Seguim amb la selecció del nostre idioma, amb el mapa de teclat que correspongui. Després seleccionem Iniciar Clonezilla, on veurem dues opcions:
Disc/Partició a/des d’Imatge i Disc/Partició a Disc/Partició.
Com el que volem és clonar el disc, seleccionem la segona.
El següent és seleccionar la manera Beginner, ja que compta amb totes les opcions necessàries habilitades per defecte. Després seleccionem el disc d’origen i el de destinació, veurem un missatge d’avís que ens preguntarà si estem segurs de començar el procés. Li diem que sí i esperem al fet que el procés acabi, com sempre sense apagar l’ordinador ni tocar res.
És important que els segueixis al peu de la lletra sense deixar-te res, ja que un error podria resultar en la pèrdua d’informació d’un disc. D’altra banda, són processos que no revesteixen molta dificultat, així que simplement vés amb compte quan els duguis a terme.