Ja ha sortit la novena edició del concurs d’innovació oberta “SmartCatalonia Challenge”, i amb ella els cinc reptes definits per la Direcció General de Transports i Mobilitat (DGTM). Les pimes i startups tecnològiques participants hauran de donar resposta als reptes mitjançant solucions TIC innovadores, viables i adaptades per a un o diversos dels reptes plantejats. Et presentem en aquest article quins són aquests reptes, i com participar en el concurs.
En aquesta edició, es tracta de buscar solucions per a la transformació digital del transport públic per carretera. Per tal de plantejar els reptes detectats en el món real, s’ha comptat amb la col·laboració de la DGTM.
Millora en els sistemes de recollida i accés a la informació del servei
L’objectiu és trobar una solució que millori l’accés a dades estàtiques i dinàmiques del transport públic per carretera en temps real, i optimitzar la comunicació de les dades a les operadores i als usuaris finals. Les dades estàtiques poden ser per exemple els horaris i les línies d’autobús, les dinàmiques poden ser per exemple el temps de pas, gràcies a la geolocalització dels vehicles. D’aquesta manera, s’espera incrementar l’ús del transport públic, tant per usuaris habituals com per a nous usuaris que encara no coneixen l’oferta.
Per tant, aquest repte obre dues línies de treball principals:
-
- Millorar l’accés per part de l’usuari final a les dades estàtiques i dinàmiques del transport públic per carretera.
-
- Incrementar/optimitzar la informació en temps real i poder comunicar eficaçment aquestes dades a les operadores i als usuaris finals.
Optimització del servei per a usuaris amb diversitat funcional
Aquí es tracta de trobar una solució que millori l’accés adaptat a la informació del servei, l’accessibilitat als vehicles i a l’experiència de tots els usuaris. D’aquesta manera, podem dir que el segon repte està enfocat en facilitar l’accés i la inclusió de tota la ciutadania en els serveis del transport públic per carretera.
Les millores d’accessibilitat que s’han realitzat fins ara han estat principalment enfocades a la mobilitat. Així doncs, encara hi ha un ampli espai de millora per optimitzar l’accessibilitat i l’experiència de tots els usuaris en altres àmbits.
Pagament digitalitzat
Per aquest repte, caldrà digitalitzar el sistema de pagament del bitllet senzill del transport públic per carretera, oferint una alternativa al pagament en efectiu per als usuaris, especialment els ocasionals. A més de la necessitat de dur la quantitat exacta per comprar un bitllet, i la necessitat per al conductor d’interactuar amb els usuaris, comportant també riscos sanitaris, les directrius europees ja fa uns anys que assenyalen la importància de substituir el pagament en metàl·lic per alternatives de pagament més còmodes i segures.
Servei a les zones amb menys densitat demogràfica
L’objectiu és trobar una solució tecnològica que millori la mobilitat sostenible allà on el transport públic per carretera presenta problemes de cobertura i freqüència de pas, preferiblement incorporant noves funcionalitats com el pagament virtual o la personalització del servei. D’aquesta manera, es podrà incentivar a les persones que viuen allunyades de les zones metropolitanes a desplaçar-se en transport públic.
Prevenció de l’assetjament sexual al transport públic per carretera
Per tal de prevenir, disminuir i combatre els casos d’assetjament sexual en el transport públic per carretera, el repte cerca una solució innovadora capaç de millorar la seguretat de les usuàries, un 50% de les quals han patit en algun moment assetjament sexual. S’ha detectat que un 91,6% de les dones d’entre 16 i 25 anys han patit en alguna ocasió assetjament sexual al transport públic de qualsevol mena.
Les mesures com l’increment en sistemes de videovigilància, la millora de la il·luminació i l’increment de personal de vigilància, tan sols són conegudes per un 32,2% de les dones. Una àmplia majoria valora positivament la possibilitat d’implementar noves mesures de seguretat, per tal d’erradicar aquestes violències i garantir una correcta actuació davant dels possibles casos i una posterior recuperació.
Com participar-hi
Les inscripcions ja estan obertes a la pàgina web del concurs. Les propostes s’han de presentar no més tard del 23 de juliol de 2021. Un jurat d’especialistes farà una preselecció de les deu millors propostes, que competiran en directe a la final prevista per a finals del mes de setembre.
Les tres propostes guanyadores rebran premis en metàl·lic per un valor total de 20.000€ (15.000, 3.000 i 2.000€ respectivament) i la possibilitat de presentar la proposta a l’Smart City Expo World Congress 2021. La solució guanyadora tindrà, a més, l’oportunitat de dur a terme una prova pilot amb la DGTM.
Més informació | SmartCatalonia Challenge