Vocdoni és una plataforma de votacions segura, que permet realitzar-les des d’assemblees internes d’empreses o entitats, fins a eleccions autonòmiques en un futur. La plataforma està desenvolupada per un equip català i s’està utilitzant actualment per diferents entitats del nostre territori. En vam parlar fa uns dies a El Tecnològic PRO.
Parlem amb en Ferran Reyes, portaveu de Vocdoni perquè ens ampliï detalls de com funciona la plataforma Vocdoni:
En el sector de les enquestes i votacions ja hi ha bastants actors, quina proposta de valor aporta Vocdoni?
F: El punt més diferenciador de Vocdoni respecte a altres solucions és que aporta Verificabilitat Universal, un atribut que fins avui dia cap sistema de votació ha ofert. Aquest atribut permet que qualsevol persona en el món pugui veure de forma transparent l’execució d’un procés de votació i auditar-lo.
És cert que en el mercat existeixen diverses solucions tecnològiques per organitzar enquestes i votacions, però cap d’elles compta amb totes les garanties i facilitat d’ús que es podria esperar d’un sistema que serveixi per a la governança en un món cada cop més digitalitzat on fins i tot les organitzacions petites haurien de tenir accés al vot digital. Amb Vocdoni ho fem possible, democratitzant l’accés al vot i la governança a tota mena d’organitzacions, sense reduir-ne les garanties i la seguretat.
Com s’aplica la tecnologia Blockchain en una plataforma de participació i votacions?
F: La tecnologia blockchain compta amb atributs que la fan molt adient per construir un sistema vot digital avançat. Alguns dels més rellevants són la immutabilitat, la resistència a censura i la verificabilitat universal.
No és l’única tecnologia descentralitzada, ja que també en fem ús d’altres com el sistema de fitxers distribuïts IPFS que permet assegurar que tothom rep la mateixa informació i tothom vota el mateix.
La blockchain que fem servir a Vocdoni serveix principalment per al recompte de vots de forma totalment transparent. Però també fem ús d’Ethereum per assegurar la immutabilitat dels processos de votació i assegurar que no es poden manipular. El codi és públic i s’executa de forma transparent i auditable per tothom en aquesta xarxa, de forma que qualsevol persona al món pot veure com funciona el sistema de votació i com s’executa un procés de votació en concret.
A més, el protocol de vot Vocdoni es complementa amb l’ús de mecanismes criptogràfics avançats com les zkSNARKs i les zkRollups que permeten anonimitzar el vot.
Per ara la plataforma es pot utilitzar de forma gratuïta, quins preus tindrà una vegada s’acabi aquest període?
F: Per nosaltres democratitzar l’accés al vot digital és una de les motivacions més importants. Volem que tant organitzacions petites com grans puguin gaudir de les mateixes garanties i per això crear votacions simples amb Vocdoni serà sempre gratuït.
Durant els mesos vinents anirem afegint noves funcionalitats que només estaran disponibles en el pla de pagament. Com, per exemple, personalitzar l’experiència de vot amb la marca corporativa de l’entitat.
Veiem que tant Vocdoni com Aragon té uns ideals molt forts (sobre seguretat, governança…) quins són aquests?
F: Tant Vocdoni com Aragon són dos projectes que van sorgir amb l’objectiu clar de democratitzar l’accés a una governança segura i resistent a censura, utilitzant tecnologies descentralitzades.
Aquest alineament va facilitar la fusió dels dos projectes aquest gener de 2021 i, d’aquesta manera, estem focalitzant recursos en desenvolupar el millor programari de governança possible. Agregant per una banda Aragon, amb l’stack tecnològic més utilitzat per crear organitzacions descentralitzades (també anomenades DAOs) i Vocdoni amb un protocol de vot digital que és tot un canvi de paradigma respecte als sistemes actuals.
L’objectiu final és dotar a qualsevol grup de persones d’eines per autoorganitzar-se de forma efectiva en vot digital però també en les altres cares de la governança com la gestió de fons o la comunicació. Creiem que aquest tipus d’eines poden canviar per a bé com la gent s’organitza i executa projectes, en especial en entorns difícils com podrien ser països en situació de censura o violació de la llibertat d’associació. És per això que l’atenció a la privacitat és també una prioritat per nosaltres.
La plataforma Vocdoni està oberta per a desenvolupadors. Quines eines i facilitats tenen els desenvolupadors per integrar amb Vocdoni?
F: Actualment és possible fer servir tot el potencial del protocol de votació de Vocdoni per mitjà d’una llibreria anomenada dvote-js que permeten accedir al nostre sistema de votació descentralitzat i implementar-lo en programari i processos de tercers, de forma totalment autònoma.
Tanmateix, en el futur volem aprofundir en l’accessibilitat a tot l’stack tecnològic de forma més senzilla per mitjà d’APIs.
La plataforma es va fer servir per al projecte de vot digital “14 fruites”, el sondeig paral·lel no vinculant durant les últimes eleccions catalanes. Quins plans hi ha per Vocdoni a Catalunya?
F: El projecte 14Fruites va ser una iniciativa de Vocdoni en la que van col·laborar diverses institucions públiques i privades com la Fundació i2cat, grups de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Girona i, també, el Centre Blockchain de Catalunya.
Va ser un primer experiment exitós de vot digital amb el qual volíem fer pedagogia de les possibilitats d’aquesta tecnologia especialment en una situació amb restriccions de mobilitat com la del COVID19.
Avui dia la tecnologia de vot digital és el component més madur de tot un seguit de condicions necessàries per avançar en l’agenda del vot digital com són el desenvolupament d’un marc legal favorable, l’expansió d’un sistema d’identitat i autentificació confiable o l’inici de proves pilot en casos d’ús com el vot a l’estranger.
Aquest juliol, la tecnologia de vot digital de Vocdoni serà utilitzada en una consulta sota la Llei de consultes populars no referendàries en el municipi de Bellpuig, i esperem continuar avançant amb casos d’ús i proves pilot que ens apropin a un ús més recurrent del vot digital. Ens agradaria molt veure que, en un parell d’anys, Vocdoni facilita l’accés al vot des de l’estranger a tots els catalans que viuen fora del territori.
Web de la plataforma | Vocdoni