- Aquesta tendència ha registrat un augment de vint punts percentuals en el nostre país en els últims quatre anys, segons l’informe elaborat per IPSOS per Samsung
- Sis de cada deu nens utilitzen ja suports tecnològics per fer els deures a casa, dels quals més d’un 20% utilitza el mòbil com a eina pedagògica
- En matèria de seguretat, només un de cada cinc professors reconeix que el seu centre compta amb alguna plataforma d’aquestes característiques
En el seu compromís amb l’educació a través de la tecnologia, Samsung ha presentat en el marc de SIMO l’Estudi sobre Seguretat Informàtica a les Aules. La importància que la comunitat educativa posa en la seguretat digital, la implantació de plataformes de seguretat eficaces i l’elevat ús de la tecnologia s’han convertit en les principals conclusions d’aquest informe elaborat per IPSOS per a la companyia.
En línia amb aquest últim patró, l’estudi conclou que el 80% dels professors utilitza habitualment algun dispositiu tecnològic per preparar o posar en marxa les seves classes. Un resultat que pren força any rere any, ja que el 2018 s’ha registrat un increment de 20 punts percentuals respecte a fa quatre anys.
Per aquest motiu, els professors consultats per a l’elaboració d’aquest estudi aproven l’ús d’aquesta pedagogia. De fet, més de la meitat (55%) afirma que és millor educar en l’ús de la tecnologia que prohibir-la. Una dada que es reafirma amb els hàbits adquirits per part dels més petits de la casa, ja que l’informe elaborat per Samsung reconeix que actualment un de cada cinc alumnes utilitza algun tipus de dispositiu tecnològic per fer els deures. Una novetat en la qual comença a destacar l’ús del mòbil, amb una utilització per sobre del 20%.
“La tecnologia és fonamental per al desenvolupament de l’educació en el segle XXI. La clau és utilitzar la tecnologia com a mitjà, no com a fi. A Samsung portem anys treballant amb el Ministeri d’Educació, i amb totes les comunitats autònomes, per junts aprendre la forma més eficaç d’utilitzar la tecnologia en el procés educatiu. També hem estudiat l’impacte de la tecnologia en l’aprenentatge i hem comprovat que els alumnes milloren la seva capacitat “aprendre a aprendre”, i desenvolupen les seves habilitats digitals i de comunicació, tan necessàries en aquests temps. “Ha assegurat Francisco Hortigüela, director de Relacions institucionals i Ciutadania Corporativa de Samsung Espanya.
L’estudi d’IPSOS, que s’ha realitzat a nivell nacional amb una mostra de més 400 professors, un miler de pares i 400 alumnes de tot Espanya pertanyents tant a l’ensenyament públic com privat i concertat també aborda la relació entre aquests tres actors. Una anàlisi que conclou que hi ha un cert desconeixement en la informació que tenen els pares, la qual cosa porta a un 51% dels entrevistats a afirmar que no coneix l’ús real que fan els seus fills dels dispositius de l’escola.
Una coordinació pel que fa a la informació que es reflecteix també en la seguretat informàtica. Més de la meitat dels pares (55%) reconeix que no sap si el col·legi del seu fill compta amb algun tipus de suport d’aquestes característiques, mentre que només el 20% dels professors confessa que el seu centre té instal·lat un sistema d’aquestes característiques.
A l’hora d’abordar les seves preocupacions, els dos col·lectius coincideixen en la seva preocupació per la seguretat informàtica relacionats amb l’assetjament escolar i el ciberbullying, encara que els pares mostren un major grau de preocupació pels hàbits d’escriptura, lectura i estudi.
L’estudi ha estat presentat a IFEMA juntament amb ESIC i Liceu Europeu dels quals col·laboren amb Samsung a favor de la millora dels processos en matèria d’educació digital. Un treball de transformació tecnològica dirigida a entorns i processos d’aprenentatge. En el cas del Liceu Europeu, durant la presentació han explicat la seva metodologia a través d’eines com pissarres, VR o “tablets”, entre d’altres.
“Des ESIC som conscients dels imminents canvis que arribaran provocats per la tecnologia. És per això pel que estem en un estudi continu de com aquesta transformació afecta tant les metodologies com als models pedagògics aprofundint en com aprenem per des d’aquí i amb l’ajuda de la tecnologia incrementar i millorar la forma de fer-ho” declara Héctor José Baragaño Cavero, director d’Innovació Digital i Comunicació Corporativa.
Aquest article es tracta d’una nota de premsa traduïda, proporcionada per l’empresa i sense modificar. És per això que pot tenir una visió subjectiva del producte, tingueu-ho en compte a l’hora de valorar-lo.