La pandèmia ha destruït molts llocs de feina, però també ha ajudat a altres a emprendre i endinsar-se dins el seu propi negoci. Una de les primeres preguntes quan es comença a emprendre és “on puc treballar?“. Alguns opten per treballar des de casa, però no en tots els casos és la millor opció, ja sigui perquè no tens un ambient prou productiu o perquè prefereixes conèixer gent i estar dins un entorn de negocis.
Si es prefereix aquesta segona opció, els espais de co-working són ideals, sobretot els que disposen des de taules flexibles, fixes, oficines privades i sales de reunions. Això et permet centrar-te en el negoci que tens entre mans i en res relacionat amb l’emplaçament des d’on treballes, ja que el co-working s’encarrega de la neteja, que tinguis una temperatura ideal, unes instal·lacions en condicions i tot el material que puguis necessitar.
Engeguem una sèrie d’entrevistes a diferents espais de co-working que tenen presència al nostre territori, començant per Spaces, una empresa del grup IWG, que és un dels majors co-workings a escala mundial i que té una important estratègia d’expansió a Catalunya. L’objectiu d’aquesta sèrie d’entrevistes és que donin visibilitat a qualsevol emprenedor que cerqui un lloc de treball des d’on emprendre el seu projecte tecnològic.
Entrevistem a Philippe Jimenez, Country Manager d’Espanya d’IWG.
Què pot aportar Spaces a emprenedors en l’àmbit tecnològic, respecte a la competència?
P: Moltes coses, la primera és que nosaltres ens adaptem a les necessitats de cada empresa, i no el contrari. És a dir, no tenim uns espais en els quals s’han d’adaptar els nostres clients, sinó que nosaltres ens adaptem a ells, com una indústria automobilística, en la qual tens la carcassa del cotxe: el cotxe és estàndard, i ve amb milers d’opcions, en què cada un tria la seva opció segons les seves necessitats, gustos i pressupostos. És el que fem amb el “Design Your Own Office”, és a dir, els permetem dissenyar la seva pròpia oficina. Els donem un catàleg, i ells trien els seus mobles (taules, butaques, sofàs, televisions…). Es col·loquen els mobles a l’oficina amb el color corporatiu, així que l’oficina, realment, és una extensió de casa. Els emprenedors, que pel tema del confinament han treballat des de casa, després trien un espai que és com una extensió de la seva pròpia casa, perquè donen l’estil ells. Aquesta és un avantatge molt important.
La segona és que els oferim una xarxa importantíssima, a Barcelona per exemple hi ha 13 centres, a Madrid 25, i tenim espais per tot el territori espanyol. Estan localitzats en unes direccions clau, poden ser cèntrics, pot ser el “business district” de les ciutats, o als afores, amb la qual cosa tenen alternatives d’ubicacions, per establir la seva seu, però també per poder dirigir-se quan viatgen. Per exemple, si l’empresa està ubicada a Barcelona, aquesta empresa podria triar diagonal o passeig de gràcia, mentre que si no estiguéssim nosaltres, per a una startup seria difícil poder-se permetre estar en un edifici d’aquesta ubicació, pel preu inherent. Així és efectivament en 120 països, així que estem en les ubicacions clau. També als afores, si la persona el que vol és una ubicació una mica més pràctica i treballar a prop de casa, que pugui anar en patinet, o a peu.
També la possibilitat de treballar en un lloc on pots socialitzar, intercanviar experiències, idees, projectes amb altres persones, i sobretot evitar l’aïllament, que és típic en els primers anys que un comença a treballar. No estàs sol, hi ha altres persones afins, altres persones que estan com tu, és a dir que estan llançant projectes, i que volen no estar sols i poder compartir amb gent de la mateixa indústria, o altres.
Aquest és un dels avantatges, però hi ha molts més: la nostra tecnologia és puntera, tot es fa a través d’aplicacions, tenim no només el personal de recepció, sinó també tot el que està darrere: la part invisible de l’iceberg que són l’equip de manteniment, neteja, sobretot important en temps de Covid, els nostres equips d’IT, que garanteixen que funcioni bé tota la part tecnològica, com l’internet, etcètera. També tenim un helpdesk, que és a Barcelona i on parlen 32 idiomes, i ajuden a qualsevol dels nostres clients que necessitin un tracte personalitzat des de Barcelona per a tot Europa. És la plataforma on són tots els serveis. Tenim quatre hubs a escala mundial, un a Dublín per UK i Irlanda, un altre està a Barcelona, l’altre està a Dallas per les Amèriques, i l’últim està a Singapur, per a Àsia i Oceania.
Sobre l’espai de treball, una startup normalment és molt canviant, on si tot va bé pot créixer, però també reduir la seva grandària. Quines facilitats els oferiu també pel que fa a costos?
P: Les solucions que oferim són idèntiques a les de les empreses consolidades, en termes d’un espai de gran disseny, un espai versàtil, que s’adapti en tot moment a les seves necessitats, sigui per a un espai aïllat, per poder pensar i poder fer coses més creatives o per fer reunions o presentacions, sales de formacions, sales d’equips, per poder treballar en projectes, i treballar en col·laboració amb altres persones. En qualsevol moment té l’espai que necessita, i és un pagament per ús. En comptes d’utilitzar molt espai que en realitat no necessita mai, com seria una solució tradicional.
També hi ha el cost. Tant per a la startup com per a la gran empresa, el primer factor és el cost. Aquí hi ha unes possibilitats d’estalvi molt conseqüents. També el disseny i la flexibilitat de poder dir, vinc avui, però me’n vaig demà. O poder dir, començo avui, i si la cosa va bé, creixo. Si necessito més espai, ho he d’abonar quan ho necessiti, i no abans. Per contra, en un estil més tradicional o convencional, hauràs de preveure el creixement, ja que són contractes de cinc a deu anys, i tindràs moltíssim espai que no faràs servir, però pagaràs, en aquest cas no. També pots fer el contrari: reduir l’espai quan les coses es compliquen. O millor encara, podràs transferir el contracte des de Barcelona fins a Xangai, o fins a Màlaga, Madrid, si penses que el mercat es desplaça, o si el teu projecte ha acabat abans del previst i necessites espai en un altre lloc. Tens aquesta possibilitat sense cap penalització, només has de dir “em moc”. Es transfereix el contracte i ja està. Això en l’àmbit del control de risc, és un avantatge molt important.
Has parlat del tema que amb el confinament, per als emprenedors és bo anar a aquests espais a fer networking i no trobar-se sols, quines opcions de networking ofereix Spaces?
P: La veritat és que Spaces és un lloc on generem benestar i no només és per a treballar, sinó que es manifesta per aguditzar tots els nostres sentits, la vista amb un disseny espectacular, el so, ja que hi ha música, fins i tot l’olor amb una fragància especial. Tot això desperta els nostres sentits perquè vagis a treballar i tinguis benestar, puguis gaudir del temps que estàs amb nosaltres treballant en els nostres espais. Però també hi vas a socialitzar. Per això tenim una Community Manager que la seva feina és posar en contacte a les persones. Si una persona desenvolupa un programari educatiu i hi ha una altra empresa que dona classes, els posa en relació. I no només anem a Spaces i socialitzem, sinó que també aprenem. Perquè organitzem molts tallers, encara que amb la covid això s’ha frenat, però quan acabi tornarà aquesta activitat, que consisteix a organitzar conferències, tallers, reunions, amb l’objectiu d’aprendre de temes molt variats. Això és el que fem, però que amb el tema de la covid s’ha frenat, però a partir de setembre reiniciarem i començarem de nou amb les nostres conferències i reunions i tallers. És una oportunitat perquè les persones es trobin, socialitzin, facin contactes i comencin a treballar junts o crear.
Ara mateix a Catalunya tenim oficines de Spaces a Barcelona. ¿Quan veurem Spaces a Tarragona, Girona, Lleida o altres ciutats que no siguin la capital?
P: El nostre objectiu és obrir centres en totes les capitals de província i en els pobles importants d’Espanya. Haurem de multiplicar per 10 la nostra presència. Estem en 14 ciutats i volem estar en més de 62, i clar, les capitals de província de Catalunya estan a la nostra agenda. Estem ja visitant per obrir espais a Sant Cugat, a Girona, a Tarragona i Lleida està en els nostres plans, i jo crec que d’aquí a 5 anys ja tindrem presència en aquestes ciutats. Però estem obrint i som l’únic grup en l’àmbit nacional i internacional que obre en províncies, ja que no considerem que Madrid i Barcelona tinguin l’exclusivitat del talent. I estem obrint ara a Logroño a final d’any. En ple covid obrim a Jijón, a Alacant, Sant Sabastián, ara un segon centre a Zaragoza. També molts centres a Madrid i Barcelona. Hem obert 12 mil metres a Barcelona i 16-18 mil metres a Madrid. I seguirem obrint centres en províncies i en elles hi ha les províncies catalanes.
Després de veure com funciona un centre Spaces ens ha cridat l’atenció la quantitat de material d’oficina que es posa en disposició dels clients. Però sobretot ens ha cridat l’atenció el nombre de llapis que hi ha. Quants llapis hi ha en un centre Spaces?
P: No tinc ni idea, és la primera vegada que em fan aquesta pregunta (riu). El que sí que sé és que això és un take-away, llapis, gomes i molts altres articles que posem a disposició dels clients, perquè quan vinguin ho tinguin tot, però pel que fa a quants hi ha, ho desconec. És un tema que porta cada país que porta el recompte i cada centre fa les seves comandes, però no sabria dir-te.
Més informació sobre Spaces | Web oficial