Els auriculars sense fils estan de moda, només cal passejar una estona pel carrer per veure que cada vegada veiem més orelles amb aquests dispositius. Mentiríem si us diguéssim que Apple no ha tingut res a veure amb això, des que va presentar els seus AirPods s’han convertit en un nou gadget a tenir en compte.
Tots sabem que els AirPods són bastant cars i, per aquest motiu, a El Tecnològic hem volgut analitzar una alternativa més econòmica per escoltar música sense cables pel mig: els i12 TWS.

Disseny dels i12 TWS
Aquests auriculars fabricats a la xina no es tallen ni un pèl a l’hora de fixar-se en els auriculars d’Apple. El disseny dels i12 és calcat des de la seva caixa fins al seu cable, passant pels auriculars i la bateria. La caixa conté: els dos auriculars, l’estoig-bateria, un cable de càrrega i les instruccions.
Començant pels auriculars, veiem que es tracta d’uns auriculars molt lleugers però una mica més grans que els d’Apple. Incorporen una llum LED, blava al dret i vermella a l’esquerra, que s’apaguen quan els connectes per Bluetooth. Sospito que poden servir per saber quin auricular és cadascun quan estàs a les fosques, perquè poca funcionalitat tenen.
Per sort, aquests auriculars no tenen forats ni sensors pintats com a algun dels seus antecessors. Incorporen forats reals i malles que li donen un aspecte més creïble. Personalment, sóc usuari d’auriculars de tipus in-ear i m’ha costat molt acostumar-me a les sensacions de portar un i12. Moltes vegades m’he sentit insegur portant-los perquè tenia la sensació que anaven a caure però, per sort, he de dir que mai m’han caigut de les orelles, fins i tot fent esport.

El seu estoig, que fa també de powerbank per allargar l’autonomia dels auriculars, incorpora 3 coses destacables: connexió tipus lightning (Apple), un botó per fer un reset i un LED a l’interior per saber la quantitat de bateria que queda segons la freqüència. Tant la tapa com les connexions dels auriculars són magnètiques i resulta molt còmode d’utilitzar.
Posada en marxa i interacció
Connectar els auriculars al nostre mòbil és d’allò més senzill, només cal treure’ls de l’estoig i buscar-los a la llista de dispositius Bluetooth disponibles. En cas que passin coses rares quan els utilitzem, premem el botó de l’estoig i repetim aquest pas.
Un dels atractius d’aquesta versió és que disposem de control tàctil als auriculars i, depenent de la quantitat de pulsacions i del costat, podrem fer diverses accions com: aturar i continuar la reproducció, canviar de cançó endavant i endarrere, apujar i abaixar el volum i activar l’assistent de Google o Siri. Cal dir que han fet una petita pifia: si per apujar el volum utilitzes l’auricular dret i per baixar-lo l’esquerre, seguint la lògica, per passar a la següent cançó hauries de prémer l’auricular dret. Doncs no, per passar de cançó l’esquerre i per anar enrere el dret i cal acostumar-se una mica per assimilar-ho.

Tot i això, la resposta a la nostra interacció és acceptable però hi ha una característica que trobo a faltar: que quan et treus un auricular, la reproducció s’aturi i quan el tornis a posar segueixi.
També cal dir que aquests auriculars funcionen de manera independent, és a dir, podem tenir un guardat a l’estoig i utilitzar només un. Això fa que sigui molt útil per utilitzar-los com a mans lliures, funció que he provat i que va realment bé. Tots dos auriculars incorporen micròfon i la qualitat de l’àudio per la persona que ens escolta passa sense problemes el nostre examen.
Sobre la bateria, podem dir que les xifres oficials es compleixen bastant, és difícil comprovar-ho fent un ús normal perquè els estàs constantment guardant a l’estoig però la bateria no hauria de ser un problema en aquests auriculars. El fabricant assegura que tenim unes 3 o 4 hores d’autonomia als auriculars i que l’estoig ens permet carregar-los fins a 4 o 5 vegades.
i12 TWS, el so
Bé, hem arribat a la part més important de totes: avaluar la qualitat de so d’aquests i12. Partint que el Bluetooth ens limita la qualitat del so i que són uns auriculars realment econòmics, no es pot esperar gaire d’ells però penso que qualsevol que vingui d’uns simples auriculars Xiaomi, per exemple, notarà la diferència a l’instant.

Els i12 TWS tenen uns bons aguts i un volum més que acceptable però la principal manca la tenen als greus. En el moment que entren els greus a escena, es nota un canvi radical al so: els auriculars se saturen, abaixant considerablement el volum i la qualitat. No s’escolten sorolls estranys però els greus comprometen la qualitat general de la música que escoltem.
És per això que crec que poden funcionar perfectament per reproduir contingut multimèdia com podcasts, ràdio o per veure sèries i pel·lícules, però per escoltar música estan molt lluny d’uns auriculars convencionals.
Especificacions
Aquesta és la taula d’especificacions oficials dels auriculars:
PES AURICULARS | 7 g |
PES ESTOIG | 23 g |
BATERIA AURICULARS | 35 mAh |
BATERIA ESTOIG | 350 mAh |
RESISTÈNCIA | 32Ω |
DECIBELS | 42 dB |
FREQÜÈNCIA | 20-24.000 Hz |
BLUETOOTH | 5.0 |
PREU | 25-30€ |
Conclusions
Després de provar-los durant un mes he arribat a una conclusió: aquests auriculars no són per a mi. Personalment utilitzo els auriculars per escoltar música i penso que els i12 TWS estan molt lluny d’oferir una experiència de qualitat en aquest aspecte.
Sí, és veritat que són molt còmodes d’utilitzar pel fet de no tenir fils però, per a mi, no tenir fils comporta massa pèrdues en aquest dispositiu. Òbviament parlem d’uns auriculars Bluetooth de menys de 30 €, però amb aquests diners pots tenir uns realment bons amb cable.

Només recomanaria aquests auriculars a aquelles persones que els utilitzin per consumir contingut multimèdia com podcasts, sèries o audiollibres. En aquest aspecte rendeixen més que suficient, amb un so clar i alt.
Per aquest motiu, si ets consumidor de música com jo, no et recomano que els provis. Però també cal dir que és un fabricant que està constantment creant noves versions (ja van pels i13) i que potser en unes quantes iteracions aconsegueixen millorar aquest apartat.
Això si, està clar que els auriculars Bluetooth han vingut per quedar-se i de ben segur, serem testimonis de la lenta i dolorosa mort dels auriculars sense fils.