Avui al 4YFN s’ha donat una xerrada molt interessat sobre el futur de la mobilitat i com la tecnologia l’està transformant. A l’escenari hem tingut a Scott Lyons (Ford), Ogi Redzic (Renault-Nissan), Paulin Dementhon (Drivy), Martin Hofmann (Volkswagen AG), Anne Knierim (Daimler) i Ivan Mishanin (Bright Box). Com a moderadora tenim a Ilona Simpson (Automotive Future).
La roda de preguntes/respostes a començat amb Daimler on han posat molt d’èmfasi en la recerca de start-ups del món de l’automòbil. També comenten les ganes que tenen en col·laborar amb ells i endur-se’ls a Studgard, a la central de Daimler i poder col·laborar amb diferents projectes actius per a la integració de la tecnologia en la mobilitat.
Com no, ha sortit Ford recolzant el punt de vista de Daimler, ja que és una de les grans empreses que més col·labora en aquest món, però des del seu punt de vista, segueixen sent competidors, entre ells. Segons ells això és bo, els fa créixer dia a dia (tant amb ells com als seus competidors). Això no impedeix que entre empreses és donin suport en diferents plataformes per a millorar la mobilitat del futur.
Quina tecnologia veus més complicada d’implementar?
Una de les preguntes més interessants, dirigida al senyor Hofmann que ha dit que estan investigant en diferents aspectes, però que això es fa més senzill preguntant a l’usuari, sabent que necessita. És difícil poder aconseguir que tots estiguin contents, però és el millor pel mercat.
La gent del carrer pensa que la tecnologia no està preparada per tot això.
És un debat difícil, però fins d’aquí 3-4 anys no estarà 100% preparada, perquè de moment ha de ser provada. Tots els algoritmes han de passar per situacions reals perquè tot funcioni, ja que una màquina no té la capacitat humana de pensar.
Creus que la conducció autònoma serà una nova manera de lloguer de cotxes o de mercat?
La pregunta anava dirigida a Paulin Dementhon, CEO de Drivy que hem pogut entrevistar. Paulin comenta que a Drivy no necessiten un cotxe 100% autònom, però si el cotxe és mig-autònom, això vol dir que és més segur i fa que l’usuari que lloga un cotxe, se senti més segur al volant. Ara, si ens posem en la situació d’un vehicle 100% autònom, la idea canvia totalment, i passem de llogar un cotxe a llogar un robot.
Una manera molt senzilla de veure com la tecnologia està entrant al lloguer de vehicles, a Drivy disposen de l’apertura de vehicles mitjançant una eina IoT i un telèfon intel·ligent. Això fa que l’usuari pugui llogar un cotxe a sense planificació prèvia i llogar el vehicle per poques hores, etc.
On veus al grup Renault-Nissan en el futur en la conducció autònoma?
Aquesta pregunta anava dirigida a Ogi Redzic del grup Renault-Nissan. Aquest mateix grup va presentar al CES diferents solucions conjuntament amb Microsoft i tecnologies Cloud per a la conducció autònoma.
El que estan ara mateix, és en pensar com donar solució als problemes de mobilitat. Tot això ho estan provant a la Xina per ajudar per exemple a millorar la mobilitat als JJOO.
Creieu que els cotxes elèctrics són el futur?
Per a Renault, és molt interessant i molt important, són els majors venedors de vehicles elèctrics i el Nissan Leaf és el més venut.
El so més maco del món de l’automòbil, és un motor V8.
Per a Hofmann, amant dels motors i de la gasolina (així és com es defineix ell), és difícil, però està d’acord que en la societat i en la ciutat fa falta un canvi i el canvi correcte és aquest. Ho veu una mica difícil de moment, però amb el temps i amb la tecnologia adequada, serà possible. En pocs anys, llençaran (Volkswagen) una gran varietat de vehicles elèctrics i són molt positius en aquest sentit.