Està clar que l’Internet de les Coses és el futur, però com totes les noves tecnologies la seguretat és essencial per l’èxit. L’altre dia us vam comentar com l’IoT pot transformar els comerços que coneixem avui dia, però i si el comerç es tornés en contra nostra o una tercera persona el pogués controlar? Podria ser una catàstrofe.
Aquest és un altre tema que s’ha parlat molt en aquesta edició del IoT Solucions World Congress, la seguretat de tots els dispositius connectats, que si no es controlen poden fer més mal que no pas bé a la societat.
Tot dispositiu de l’Internet de les Coses no deixa de ser un petit ordinador capat per a que pugui realitzar les funcionalitats per les quals ha estat programat. I igual que els ordinadors pot ser hackejat. Si tenim en compte que un dispositiu IoT sempre està connectat a Internet i que capturen moltes més dades dels usuaris (ja siguin càmeres, micròfons, sensors de comportament, beacons…) són un atractiu més suculent pels pirates informàtics que els ordinadors que tenim avui dia.
Hem parlat aquests dies amb la gent de Kaspersky, el conegut antivirus rus que també ha tingut els seus estira i arronsa amb el govern de Trump. L’empresa de l’antivirus ha presentat en aquest congrés el “Kaspersky OS”, un sistema operatiu dissenyat des de zero per a dispositius de l’Internet de les Coses. Asseguren que aquest sistema operatiu és molt robust i que és el que millor protegeix als dispositius IoT.
L’empresa també disposa d’un antivirus per a dispositius IoT que facin servir sistemes operatius Linux, però en paraules seves, no es tracta d’una protecció completa i hi ha més possibilitats que ens hackegin que utilitzant el seu SO.
Donant una volta pel congrés preguntant sobre la seguretat en els diferents stands, tots coincideixen que en l’actualitat els fabricants disposen d’eines per protegir els usuaris dels hackers, però encara falta molt camí per recórrer i una vegada es popularitzin més aquest tipus de dispositius, necessitarem millors antivirus i eines de protecció, perquè les actuals no seran suficients.
Això demostra que el que veiem actualment en el món de l’Internet de les Coses (ja siguin cafeteres connectades o dispositius de domòtica més complexos) és una part molt petita del que podrem experimentar en uns anys, sobretot en temes de seguretat.