Si tens un ordinador amb un sol port USB-C, quelcom que cada cop es veu amb més freqüència a les botigues, és possible que també disposis d’un cable conversor d’USB-C a USB de tipus A (el que anomenem, per intuïció, com “USB a seques”).
Aquest és el que ens permet connectar-hi qualsevol perifèric, des d’una clau USB, fins a una impressora. Ens origina, però, un problema: un cop connectat un perifèric, deixem el port -que recordem també ens serveix per carregar el portàtil- inutilitzat, pel que només podrem connectar-hi un perifèric, o bé alimentar l’ordinador amb corrent elèctrica.
Si bé aquest adaptador es fa, almenys ara per ara, inevitable, comptem amb una altra solució que ens permet multiplicar la funcionalitat del nostre portàtil: el dock USB-C.
Un dock és el que podem conèixer en català per “estació de treball”, i consisteix en un dispositiu al qual es connecta un ordinador portátil (o, eventualment, un tablet o smartphone), per a dotar-lo de més funcionalitat.
En el món dels portàtils, els docks són tan antics com el format d’ordinador mateix, ja que inicialment els portàtils mancaven de moltes de les possibilitats d’un ordinador de sobretaula.
Encara ara, trobem més quantitat de ports de comunicació en un ordinador fixe que en un de portàtil, ja que el fet de no haver-lo de moure enlloc de forma continuada, permet als fabricants ampliar-ne una mica la carcassa per a encabir-hi unes possibilitats més àmplies de connexió, que passen per un major nombre de ports USB i de ranures per a targetes de memòria.
Els docks permeten no només dotar a l’ordinador d’un major nombre de ports, sinó també dotar-lo de possibilitats que no té de fàbrica, degut al seu format, com és ara una diversitat de ports per a realitzar la sortida de vídeo.
OWC USB-C Dock
OWC és una casa nord-americana que va néixer per subministrar al mercat peces de recanvi i ampliació dels ordinadors Apple Macintosh, tant portàtils com sobretaula.
És per això que, al llarg del temps, s’ha especialitzat a donar una segona vida als Mac mitjançant ampliacions de memòria, unitats de disc i d’emmagatzematge diverses, bateries, o diversos complements.
Per ampliar les funcionalitats dels portàtils, disposen d’una sèrie d’estacions d’ancoratge, una de les quals, el dock que estem analitzant, està dirigida a complementar els nous MacBook amb un sol port USB-C.
Val a dir que aquí aquests aparells no es poden trobar a les botigues, i que l’única opció per a adquirir-los és a través del lloc web Macsales, que és l’oficial per a tots els productes OWC.
Val la pena comprar-lo als Estats Units? Sense voler avançar esdeveniments, us diré que la qualitat de l’aparell, així com la dedicació d’OWC pràcticament en exclusiva als productes per a Mac, fan d’aquesta marca i d’aquest dispositiu segurament el més recomanable si en voleu un d’aquestes característiques per al vostre MacBook.
A més, els enviaments són ràpids i efectius, i us puc dir que sempre que hi he fet comanda, m’han arribat els paquets en bon estat.
Un cop amb aquest ja a les meves mans, puc veure que el contingut de la capsa és el mínim necessari: el dock, el transformador de corrent (amb el connector adequat per al mercat europeu, aquesta gent no són pas uns principiants), i un cable USB-C per a la connexió.
Sobre això últim, un detall: de fet, si teniu un MacBook, ja teniu un cable USB-C, que és el del transformador del vostre ordinador, així que aquest no us cal, estrictament parlant, però sempre és bo de tenir-ne un altre per així no haver d’estar remenant el que segurament ja haureu deixat connectat al transformador de l’ordinador.
Una gran panòplia de ports
Aquest dock cobreix amb escreix les necessitats que pugueu tenir de connectivitat per al vostre MacBook: per la part davantera hi teniu una ranura per a targes SD (per a les microSD podeu emprar un adaptador), un connector mini-jack per als vostres auriculars, i un port USB de tipus A (l’USB de tota la vida, el mateix tipus de connector que tenen gairebé tots els ordinadors) amb capacitat d’alimentació elèctrica, el que ens anirà molt bé per a connectar-hi dispositius com ara discos durs externs que s’alimenten a través del port. Aquest port és USB 3.1.

Si el girem, a la part del darrere hi trobem tres ports USB 3.1, un dels quals ofereix també alimentació elèctrica al dispositiu connectat, un parell de ports USB-C (un dels quals està pensat per ser connectat al MacBook per disposar d’accés a la resta de ports i per alimentar l’ordinador), un port Ethernet RJ45 per a connexió amb la xarxa de cable, i un port HDMI per connectar-lo a un monitor que disposi d’aquest tipus d’entrada de vídeo (no es facilita cable) que, avui en dia, són tots.

Potser algú pot pensar que li manca un port VGA, que encara ara és el més habitual de trobar en el projector d’una sala de conferències, i no anirem pas gaire equivocats, però és que aquest dock no està pensat per portar-lo amunt i avall, sino més aviat per a tenir-lo fixe en una oficina o domicili. El seu pes i el seu volum el fan del tot incòmode per a desplaçar-se amb ell, i si hem de fer servir el nostre MacBook per a presentacions, potser el millor fora comprar-nos un adaptador dedicat a vídeo més lleuger i còmode.
Això si, el seu volum no és excessiu a la nostra taula de treball, i el seu pes impedeix que es mogui accidentalment si estirem lleugerament un cable.
Finalment, també a la part del darrere, hi trobem el connector per al transformador elèctric que ens permet alimentar-lo.

Realment plug&play: et reconeix tots els ports sense haver-los de configurar (tret d’un)
M’agradaria poder-vos parlar del procés de configuració, però és que aquest és pràcticament inexistent. Només un element necessita de la instal·lació d’un driver: el port de xarxa.
Aquest controlador es pot descarregar des del lloc web del fabricant i instal·lar sense gaire dificultat.
La resta dels ports (els USB de tipus A i C, el d’àudio, el lector de targes SD, i l’HDMI) no necessiten de cap mena d’instal·lació, són reconeguts de manera automàtica pel sistema operatiu, i hi podem començar a treballar de seguida.
Una nota sobre això: si bé el port d’àudio no necessita d’instal·lació, si que necessitarem accedir a les preferències del sistema per a indicar que volem que la sortida de so es realitzi a través del OWC USB_C Dock enlloc de pels altaveus del sistema, podent configurar els mateixos paràmetres que en el cas dels altaveus incorporats.


El port Ethernet no es queda curt de velocitat, car funciona a 10/100/1000 Gbps, és a dir, és un port Gigabit Ethernet.

Si parlem del port de vídeo, ens permet connectar-li un monitor extern per convertir-lo en secundari (personalment, m’agrada molt disposar de dos monitors amb els quals treballar en un escriptori estès).
Conclusió
Senzillesa, eficiència, comoditat i elegància, aquestes són les premisses que compleix l’OWC USB-C Dock, i ho fa amb escreix. És una eina pensada per restar a casa o a l’oficina, connectant-hi el nostre portàtil quan hi arribem.
Podem trobar-lo a la botiga en línia Macsales, en els mateixos colors en els quals es presenta el MacBook d’Apple, i ens proporciona un ampli conjunt de ports mercès als quals podrem cobrir qualsevol necessitat de connectivitat.
Si ets dels qui empren un portàtil per a tot, sàpigues que necessites aquest dock o un altre d’equivalent. Encara que no t’ho pensis, et canviarà la vida!